Skip to main content

Patroon ontwerp, hoe gaat dat in zijn werk?

Het ontwikkelen van een patroon voor textiel en papier is een heel creatief proces en heeft echt zijn tijd nodig. Ik ben er sinds afgelopen jaar meer mee bezig en wil je graag meenemen in een deel van het proces.

Starten met een thema

Om niet teveel te verzanden in opties kader je een project af door thematisch te werken. In dit geval de passie flora. Een van mijn favoriete planten. Mijn moeder had hem vroeger al over de hele muur groeien en toen ik een eigen tuin had kreeg ik stekjes mee. Hij groeit nog niet zo weelderig als bij haar maar wel elk jaar mooie bloemen en soms ook een oranje vrucht. Krijg net een idee, die zou ik ook als accent er in kunnen verwerken..

Gebruik één techniek

In dit project heb ik een afwijkende vorm en dat is de bloem van de passieflora. De rest heb ik met monotype gemaakt, maar de bloem zelf heb ik in photoshop bewerkt en wijkt in mijn ogen teveel af door de kleurstelling maar ook door dat je ziet dat het geen afdruk is. Het zijn dingen die je wat uitprobeert en de ene keer valt het goed uit en in dit geval begint het me te storen. En moet je dan voorstellen dat je een hele wand bekleed met dit patroon en dat de hele tijd opvalt. Hmm de perfectionist in mij komt dan toch wel boven.

Het patroon maken

Dit patroon bestaat uit losse onderdelen die zijn ingescand, bijgewerkt in photoshop (pixels) en als een lagen bestand is opgebouwd. Met de functie ‘verspring’ kan je er voor zorgen dat je een pixelprecies patroon hebt wat naadloos op elkaar aansluit. Omdat de behang patronen bij ons vaak 53 cm. breed zijn heb ik die maat verhouding aangehouden( in eerste instantie).

Om het spannen te houden zorg je voor een afwisseling in groot/klein, ronde/hoekige vormen. En daarnaast tussen lege/gevulde ruimte. Je bent continue aan het schuiven tot de compositie in evenwicht is.

Het patroon testen

Zodra ik min of meer tevreden ben voer ik het patroon in op een platform die prints aanbied. Hier krijg ik vrij snel een indruk van wat het patroon op een echt product. Op dat moment zie ik ook waar het ontwerp nog verbeterd kan worden. Uiteraard kan je deze stap ook in photoshop doen met mockups, maar dit is tien keer sneller. Wat wel handig is om nog een tussenstap in te bouwen en het patroon in photoshop al te herhalen en daar de eerste wijzigingen te doen.

Je wilt dat je een evenwichtig patroon waar je een tijdje naar kan blijven kijken zonder dat het je gaat storen. Je brein gaat automatisch ordenen en in deze stap gebruik je dat om te ontdekken welk element iets verschoven moet worden om bijvoorbeeld niet een drie op één rij te krijgen. Of delen die net tegen elkaar aan komen. Dan kies je er voor om meer ruimte te creëren of dat het juist overlapt. Daarnaast kijk ik naar het evenwicht in kleur en vorm, een denkbeeldige weegschaal. Trekt iets te veel aandacht of is het rustig. Blijft het interessant om langere tijd naar te kijken of zou ik iets willen aanpassen.

Patroon uploaden

Zodra het patroon helemaal naar mijn zin is wordt het ge upload naar het platform waar ik het nog aanvul met een mooie titel, categorie en hashtags en een verhaal wat het patroon meer inhoud geeft.

Reacties (1)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *