Hoe teken je een granaatappel?
In dit blog met video een uitgebreide toelichting op en een aantal tekentips voor het tekenen van een granaatappel.
Voorbereiding
Vooraf aan het tekenen observeer je en maak je notities in tekst of als schets van je onderwerp. In de video kom ik daar uitgebreid op terug. Bekijk je hem op YouTube dan heb ik wat hoofdstukken toegevoegd. Kan je er wat sneller doorheen.
Tips bij het tekenen
- Observeer je object, welke kleurtinten zie je, welke textuur, putjes, plekjs, beschadgingen. Wat is kenmerkend
- Bepaal hoe je object neerzet
- Licht het object uit, met licht vanuit 1 kant. Zo hoef je niet constant uit je hoofd te bepalen hoe het licht en donker op je object valt.
- Maak schetsen en proefjes van delen die je moeilijk vind
- Maak foto’s zodat je een referentie hebt voor later.
- Maak foto’s van de textuur, en uit verschillende posities.
- Wil je een hele compositie maken? Maak dan je schetsen op schetspapier en trek ze daarna over met kalkpapier. Deze schetsen knip je uit en zo kan je een compositie neerleggen die je daarna weer overbrengt op je uiteindelijke papier.
- Vind je het lastig om de schaduw te bepalen? Maak een kastje of pak een lichte doos waar je jouw voorwerp inzet. Blokkeer alle lichtbronnen en licht je object enkel uit met een daglichtlamp.
- Maak een contour van je object, gebruik eventueel een lineaal of hulpmiddel om de juiste verhouding te krijgen
- Bepaal de kleuren die je gebruik
- Bepaal het lichtste punt, het donkerste gedeelte
- Vul eventueel het vlak met een ondertekening in aquarel, houd dan wel rekening mee met het lichtste punt waar je het papier blijft zien.
- Start bij het donkerste gedeelte, breng de schaduwpartijen aan. Daar werk ik zelf vaak heen en weer over het hele vlak. Continue in de gaten houden dat er een kleurverloop is. Niet alles in 1 tint of met harde overgangen.
- Maak foto’s van de tussenstappen, leuk voor later.
- Geniet van het proces!
Welk materiaal gebruik je?
Ik werk met polychromos potloden en op glad papier van minimaal 190 grams. Je kan aanvullen met aquarel(potloden) waarmee je een ondergrondlaag maakt.
Verder heb ik een puntenslijper en houd ik mijn punten scherp. Een kneedgom en nog wat gumpennetjes. Een kwastje om slijpsel en losse dingetjes weg te vegen. Dit voorkomt vlekken op je tekening. Een los blaadje waar je hand op rust voorkomt ook vlekken maar ook dat je papier vet wordt en je daar niet goed meer op kan tekenen.